MINDSET

Recrutare IT software

MINDSET in Recrutare IT software

Motivele pentru care studenţii, cât şi proaspeţii absolvenţi de facultăţi cu profil tehnic se orientează către joburi în IT software sunt numeroase, primele dintre ele fiind evidente: găsirea unui loc de muncă stabil şi într-o proporţie de 100%, apoi obţinerea unui salariu motivant.

Totuşi, excelenţa nu se susţine doar din aceste două motive, aşa că în rândul celor din procesul recrutare IT software, contează un alt aspect, ceea ce în domeniu este cunoscut sub termenul de “mindset” şi care presupune ceva mai mult decât o simplă gândire logico-matematică.

Acest mindset este sinonim cu un tip de inteligenţă de tip analitic, unde candidaţii la interviuri nu sunt puşi în faţa unui algoritm sau cod deja învăţat la facultate, ci sunt provocaţi în a găsi pattern-uri şi shortcut-uri la anumite situaţii menite să îi scoată din zona de confort.

Aşadar, în IT nu contează exclusiv limbajul de programare pe care îl cunoşti sau pe care îţi doreşti să îl aprofundezi, nici chiar principiile OOP (object-oriented-programming, principii care stau la baza a aproape tuturor limbajelor utilizate azi în banking, insurance, outsourcing etc).

În IT contează felul în care gândeşti şi chiar disponibilitatea ta de a face lucrurile după reguli pe care tu să le creezi, iar aici ne putem lega de RPA (robotic process automation), de SPA (smart process automation) cât şi de software development propriu-zis.

Dacă deja lucrezi într-o companie, ştii foarte bine că un task care devine o rutină poate fi uşor automatizat. În momentul în care vei veni fie şi numai cu această observaţie într-o companie, deja te găseşti pe drumul către a automatiza nişte paşi dintr-un oarecare proces. Este posibil chiar să ţi se propună să colaborezi cu departamente tehnice pentru a finaliza ideea pe care ai propus-o.

În acelaşi timp, să presupunem că poţi chiar tu să realizezi un macro în Excel pentru a automatiza câteva operaţii matematice. Dacă ai curiozitatea şi disponibilitatea să afli ce este mai departe, deja eşti potrivit/ă pentru a învăţa programare, pentru a-ţi dezvolta skill-urile într-o direcţie ceva mai tehnică, pe care poate ţi-ai dorit-o de ceva timp.

Observăm până acum câteva caracteristici pe care un bun canditat ar trebui să le posede: fie un profil real dobândit în liceu sau facultate (acel background real pe care persoanele din domeniul recrutare IT software îl caută la tinerii absolvenţi fără experienţă), fie o curiozitate şi o dorinţă de a simplifica task-uri zilnice (în rândul candidaţilor care au deja joburi, dar care sunt non-tehnice, candidaţi cu pronunţat fler de business analyst şi o pasiune evidentă pentru tehnologie şi învăţare continuă).

Dacă ai oricare dintre abilităţile de mai sus, mai e nevoie doar să acţionezi. Piaţa din România este în căutare de persoane ambiţioase şi care îşi doresc să se auto-depăşească şi să-şi valorifice la maximum potenţialul.

Eşti pregătit/ă să atingi acest potenţial într-unul dintre cele mai căutate domenii de la ora actuală, cu o piaţă cotată la 4,5 miliarde de euro numai în România?

TOP